fbpx

2020-ųjų metų palikimas prasidėjusiems 2021-iesiems: socialinių tinklų tendencijos

2021 19 sausio

Ar paskutiniais, pavadinkime, išskirtiniais 2020-ųjų metų mėnesiais neprigaudavote savęs, begalvojančių, kad būtent taip ir bus? Vis dėlto, kuo labiau artėjo 2021-ieji, tuo labiau buvo aišku, kad šis stebuklas neįvyks. Fingers crossed, kad šiais metais pandemija jau tikrai būtų pažabota, tačiau, nelieka abejonių, kad tam tikri pokyčiai, kuriuos ji atsinešė prieš beveik metus, vienaip ar kitaip pasiliks su mumis ir popandeminiu laikotarpiu. Čia neišskirtiniai ir socialiniai tinklai, kurių šiųmetines tendencijas karantinai ir „leiskime laiką namuose“ rėžimai ypač apšlifavo .

SOCIAL MEDIA PLATFORMŲ AUGIMAS

Prieš metus niekas negalėjo nuspėti TOKIO naudojimosi socialiniais tinklais augimo, koks įvyko praėjusiais metais, tačiau juk būtent jie suteikė galimybę išlaikyti kontaktą su artimaisiais ir draugais, atliko pramoginę ir naujienų bei žinių gavimo funkcijas. Tad kreivių šuoliai aukštyn šiandien atrodo labai logiška ir natūrali 2020-ųjų pasekmė. Iš tiesų, jau per pirmąjį jų pusmetį, socialinių tinklų vartotojų skaičius išaugo iki pusės planetos gyventojų (!) – 3.96 milijardų, jei tiksliau (http://bit.ly/39FJUWc). Kol pagrindinės visuomenės pramogos ir toliau suksis apie ekranus, socialinių tinklų augimas liks nenuginčijamas, tad 2021-ieji – puiki proga ne tik stiprinti jau turimų kanalų komunikaciją, bet galbūt ir išbandyt naujus?

LESS IS MORE

Žinoma, daugiau kanalų nebūtinai turi reikšti daugiau „nuolaida/pasiūlymas/pirk“ turinio. Pirmasis karantinas privertė apsvarstyti daugelio prekės ženklų komunikacijos žinutę – tapome jautresni, dėliojome savo įrašus šalia su virusu susijusių naujienų ir matavomės – „ar mano paskelbtas turinys šioje vietoje atrodys tinkamai?“ Nemažai prekės ženklų šiuo laikotarpiu perėjo prie labiau apgalvotos, artimesnės ir jautresnės komunikacijos – „ar tai, ką publikuoju mano vartotojui bus naudinga ir prasminga?“ Ši tendencija nusimato išlikti ir šiemet, tačiau neabejoju, kad ilgainiui žmonėms pabos (o daliai pabodo jau seniai) įrašai, kurių tema nuolat besisuka apie pasaulį sukausčiusią pandemiją. Tad galbūt ir nebūtina vartotojams ir toliau apie tai priminti, tačiau taip pat svarbu nekalbėti taip, lyg jos jau nebūtų. Bene geriausias patarimas šiuo atveju – stebėti savo auditoriją ir pajusti, kokio turinio ji yra išalkusi. Įsivaizduokite, kad esate pakvietę savo vartotoją pokalbiui prie kavos – apie ką jis nori bendrauti? Kokios temos jam yra įdomios, vertingos, prasmingos? 2021-ųjų metų turinį kurkite atsakymų į šiuos klausimus pagrindu.

VERTĖ > KOKYBĖ

Pokalbis prie puodelio kavos, žinoma, būtų tik virtualus. Vieną iš pagrindinių 2020-ųjų bruožų būtų galima įvardinti vienu žodžiu – „online“, nuo laisvalaikio iki darbo ir darbo sąlygų. Tokiu būdu, daugumos prekės ženklų galimybės kurti lig tol idealiai išdirbamą vizualinę turinio dalį, liko apribotos. Tačiau nėra padėties be išeities – tokiu būdu ėmė rastis vis daugiau „namų gamybos“ turinio, prisitaikant prie esamų aplinkybių. O ir pasirodė, kad, jeigu turinio esmė vartotojui yra vertinga, namų sąlygomis, teturint išmanųjį telefoną, susukti video gali būti sėkmingi. (Ne profesionalus video turinys praėjusiais metais apskritai buvo vienas ryškesnių metų momentų, bet apie tai kiek vėliau). Tad, jei 2021-aisiais, vis dar nėra ar nebus galimybių kurti video įrašų studijose, su aktoriais, operatoriais ir vizažistais – it’s okay. Turinio esmė ir pagrindinė žinutė kurį laiką dar tikrai nusvers prieš video post-production kokybę. Žinoma, jeigu šiais metai yra galimybė suderinti ir užtikrinti abi puses – tik geriau!

TURINYS-UŽKANDIS

Kalbant apie vertę vartotojui, nereiktų apsigauti – ji nebūtinai reiškia „informacinis“ ar „edukacinis“. Laisvalaikį leidžiant ir pramogas kuriantis namuose, ypač greitas, per kelioliką ar keliasdešimt sekundžių suvartojamas turinys yra puikus būdas pamasažuoti pavargusias smegenis – lengvi ir greiti „užkandžiai“ gundo ne tik virtuvėje, bet ir socialiniuos tinkluos. Ne veltui TikTok sprogte sprogo, o dažnas šioj programėlėj sutinkamas komentaras – „negaliu patikėti, kad šis appsas nemokamas“. Žinoma, patikėti sunku, kai turinys, kad ir greit užsimirštantis, tuo kartu yra patrauklus ir suvartojamas su malonumu. Šimtų, tūkstančių ir milijonų žiūrovų. O milijardinę auditoriją turinčio ir TikTok įkvėpto, Instagram reelsų pasileidimas – tik darkart tai patvirtina ir įrodo. Liaupsinu tokio pobūdžio turinį ne veltui – pabandyti jį kurti 2021-aisiais (jei 2020-ieji nespėjo įtikinti) – puiki proga. Keletas prekės ženklų, jau iššokusių į šį traukinį:

Užsienyje: https://www.tiktok.com/@foodies – puikiai išnaudoja UGC turinį.
Kaimynystėje: https://www.tiktok.com/@maxima.lv – ne visada iškart pasakytum, kad turinys priklauso prekės ženklui, o ne vartotojui, kol nepamatai logotipo profilio nuotraukoje.
Lietuvoje: https://www.tiktok.com/@drogaslietuva – puikauss bendradarbiavimas su influencere pavyzdys ir aiški, apsibrėžta tikslinė auditorija.

VIDEO IR LIVE TURINYS

Akivaizdu, kad ką tik apšnekėtas turinys beveik visada kuriamas video formatu. Tad šiais metais nusimato ir jo (ne tik lengvo ir greitai vartojamo) aktualumas – tą rodo ne tik statistikos (http://bit.ly/3qDu6u3), bet ir tai, kad tiek Facebook, tiek Instagram, tiek Twitter ar net LinkedIn nuolat gerina video turinio galimybes.
Neapdirbti, organiški LIVE vaizdo įrašai taip pat išliks populiarūs – 2020 m. privertė konferencijas, mokymus, ekskursijas, pasižvalgymą po parduotuves perkelti į online pasaulį – viską transliuoti tiesiogiai, tad, bent jau kol negrįšime į įprastas gyvenimo vėžias, ši tendencija neabejotinai išliks. Tikėtina, kad šis pokytis lems ir daug daugiau LIVE kuriamo turinio ateityje, kuomet būtinybės tam nė nebebus. Vis tik kol kas, pasidalindama šia informacija, kviečiu darsyk peržvelgti savo prekės ženklą – galbūt video ar LIVE turinys šiais metais gali išpildyti tai, ko paprasti įrašai lig šiol nesugebėjo?

APSIPIRK INTERNETU

Pardavimai online boomino ir tai niekur nesitrauks (beje, kalbant apie boominimą – baby boomers karta paskutiniais metais socialiniais tinklais pradėjo naudotis vis dažniau). Tad ir socialinių tinklų kūrėjai bei vystytojai ieško, randa ir pristato būdus, kaip apsipirkinėjimą internetu dar labiau palengvinti – Facebook ar Instagram jau galima įsigyti prekes nepalikus programėlės, kiti socialiniai tinklai taip pat kuria būdus, kaip pasiūlyti kuo efektyvesnius online marketingo sprendimus. Tad sakyti „pradėkite online prekybą“ – jau neverta. Netikiu, kad šis sprendimas vis dar gali būti nepriimtas, tačiau šiemet patarčiau stebėti, kokias galimybes pardavimams pasiūlys patys socialiniai tinklai.

Akivaizdu, kad šios tendencijos iš esmės yra padiktuotos 2020-ųjų, tad šiuos metus planuojame pagal tai, ką žinome ir galime numatyti. Vis tik, manau, kad pagrindinė pamoka, kurios išmokau pernai – yra tai, kad įprasti ir visiems žinomi dalykai gali pasikeisti per labai trumpą laikotarpį labai plačiu mastu. Tad be tendencijų laikymosi, svarbu būti akyliems ir lankstiems – tikriausiai būtent dabar pasakymas „darykim, kaip darėm visada“ yra nepriimtinas labiausiai, o geriausia savybė – gebėjimas reaguoti į besikeičiančią ir, neretai, neaiškią situaciją.

.

Lina @socialdrum

Dalintis

Susisiekite